Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Alış Satış

Euro 34,8231 34,8859
Dolar32,4747 32,5332
Riyal 8,6585 8,6741
26 Nisan 2024, Cuma
 



Kayıtlı Reklam Bulunamadı
 
Gürol ÖZTÜRK
ŞİMDİDE; GÜNAH KEÇİSİ 3 HARFLİLER Mİ
4 Aralik 2022, Pazar  12:43 Karakter Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÜNAH KEÇİSİ BULMAK?

Akılla dalga geçmeye benziyor adeta.

Artan fiyatlarla ilgili, sürekli bir yerleri işaret edip, piyasa dengesinde ki üretim hamlesini yapamayanlar, geçmişte de yaşadığımız gibi birilerini suçlayarak işin önüne geçmek istiyorlar.

Bizler eğri oturup doğruyu yazmamız konuşmamız gerekiyor.

Geçen yıl bu günlerde 50 kg CAN gübre 140 tl bandında üreticiye satarken, bu yıl aynı gübre 430 tl.

Geçen yıl 50 kğ şeker çuvalı 300-tl bandında satılırken bu yıl 1.100-tl civarında. Çiftçinin vazgeçilmezi mazot litre 8-9 tl bandında iken bugün için 24-tl civarında.

12 kg tüp 170-tl bandında idi, bu gün 320 tl. Daha elektrik fiyatlarını, doğalgazı bu işin içine koymadık.

Devlet hizmetleri %300’e yakın artarken, parekende sektöründe ki artışların %180 civarında da olduğunu görüyoruz. Bütün bunlara rağmen 3 harflileri günah keçisi olarak göstermek işin açıkçası ofsaytta düşmek gibi bir iş.

Bundan birkaç yıl önce soğan patates depolarda stok yapıldı. Fırsatçılar türedi diye siyaset yapılmıştı. Soğan patates yılda bir kere olur ve depolarda bir yıl idare edecek kadar stoklanır. İhtiyaç dâhilince depolardan tüketiciye ulaştırılır. Bunlar bile o yıllarda siyasete malzeme yapıldı. Depolara baskınlar yapılarak kamuoyuna (bakınız nasıl stoklamışlar) mesajları verilmişti.

Halbu ki; zaten bu tür ürünler depolarda stoklanmasa çürür. Ama konuyu bilmeyen araştırmayan bir sürü insan vicdansızca yorumlar yapmıştı.

Benim kendi adıma 3 harflileri savunma gibi bir derdim yok. Ama; Devletin kendi hizmetlerinin %300 gibi fiyat artışı yaşadığı bu ortamda günah keçisi bulup mazeret üretmek işin açık ve neti ile ucuz siyasettir.

Buradan okurlarıma yazmak istiyorum; Tamam madem 3 harfliler hayatı pahalılaştırıyor kabul edelim. Tarım kredi kooperatifi marketlerinde fiyatlar neden düşük değil? Yav arkadaş akılla dalga geçmek gibi olan bu tür alışkanlıklardan ne zaman kurtulacağız.

Sosyal medyada bir sürü insan binmiş bu dolmuşa, 3 harflileri boykot edelim diye yorum atıyor.

Tamam bunu da kabul edelim farz edelim ki; Ya devletin hizmetlerinde ki fiyat artışlarına neden tepki yok, neden?

Gübre fiyatları almış başını gitmiş. Şeker uçmuş, yağ uçmuş.

Trakya birlik devletin kontrolünde bir kuruluş, yağ orada ucuzmuda, 3 harflilerde pahalı.

Özelleştirilen şeker fabrikalarından sonra gördük ki; devletin bazı hayati önem taşıyan sektörlerde fiyat belirleyicisi olarak kalması gerektiğini. Artan şeker fiyatlarına ne demeli.

Piyasalarda fiyat artışlarının başlıca sebebi yakıt giderleri oluştururken, 1 litre mazotun %300 ye yakın fiyat artışının yaşandığı ülkemizde, 3 harflileri suçlamak işin açıkçası akılla dalga geçmektir.

Ülke üreten toplumdan tüketen topluma geçmiştir.

Et, süt, üretimi gün geçtikçe düşmüştür. 1 balya samanın 100-tl gibi rakamlara satıldığı, 1 yem çuvalının 350 tl olduğunu varsayarsak, artan fiyatlar üreten kesime bu işi yapılamaz hale getirmiştir.

Devlet bir an önce tarım politikalarını gözden geçirmelidir.

Şeker fabrikaları başta olmak üzere devlet tarım sektöründe yeniden belirleyici role soyunmadıkça, işin hafif tabirle, dün patates, Soğancıları, bu gün 3 harflileri, yarın başka işleri yapanları suçlamak işin en kolay yönü olarak GAZ almaktan başka bir iş olmayacaktır.

Kalın sağlıcakla.

 

Bu haber 322 kez okunmuştur.
 
Haber  Blog Video Foto İlanlar
Üye Girişi










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Röportaj
O BİR ROBİN HOOD OLMAK İSTİYOR
Yazarlar


HATIRI SAYILIR ELİT BİR TABAKA OLUŞTU.

17 Nisan 2024
Video










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
De ki: “Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah dilerse bütün günahları mağfiret eder. Çünkü O, gafur ve rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı fazladır).

.
REKLAM   l  İLETİŞİM   l   KÜNYE   l   GİZLİLİK İLKELERİ   l   YAYIN İLKELERİ    l   RSS