Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Alış Satış

Euro 34,8231 34,8859
Dolar32,4747 32,5332
Riyal 8,6585 8,6741
26 Nisan 2024, Cuma
 



Kayıtlı Reklam Bulunamadı
 
Gürol ÖZTÜRK
AKAL VE SENDİKA!
1 Temmuz 2020, Çarşamba  12:30 Karakter Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Okuyacağınız satırları kaleme almadan öce çok düşündüm!

Tabiri caizse ince eledim sık dokudum desem yeridir.

Öncelikle biraz AKAL ‘dan kısaca bahsetmek istiyorum.

Bölgeye kuruluşundan itibaren merceklerim hep akal’ın üzerinde idi.

Bu kuruluşun bölgemize aş –iş-istihdam katması adına yapacağı devasa yatırımlar beni bile heyecanlandırmıştı.

Şuna inanan biri olarak; Evde başıboş oturan, gündelik yevmiyeye gidip ihtiyaçlarını karşılayan ev ekonomisine katkı sağlama adına bağ-bahçe- tarım işlerinde çalışan yüzlerce kızımıza, gelinimize, hatta evlenecek gençlerimize bir yuva kapısı oldu akal.

Burada karı koca çalışıp kimseye muhtaç olmadan hayatını idame ettiren belki 100’e yakın aile var.

Bütün bunların yanında, ilçe ekonomisine katkı sağlayan, dinamo görevi yapan bir işletme akal.

Burada çalışıp emekli olan ve hayatının geride kalan ömrünü emekli maaşı ile rahat şekilde geçirecek yüzlerce ailede akal sayesinde yaşamına bir şekil verdi.

Şimdi ise; yaşanılan ve gittikçe kronik hale gelmeye başlayan bir sendika meselesi ile, nerede ise akal işletmesini  sendikaya karşı geliyor diye hain ilan etmeye çalışılıyor.

Sevgili arkadaşlar, dostlar, kimse kimseyi zorla çalıştırmıyor.

İşinize gelmez ise, basarsınız istifayı, daha rahat bir iş buluyorsanız orada çalışırsınız.  AKAL gibi işletmeler bölgemizde çok çıkmıyor. Yaklaşık olarak 850 kişiye aş-iş- istihdam sağladığı gibi, ilçe ekonomisindeki esnaflarımıza da katkı sağlayan bir kuruluşumuz akal.

Birde hayatın gerçekleri var, ürettiği iplik, dolayısı ile dünya pazarlarında tekstil konusunda büyük bir rekabet var. Her iş kolunda olduğu gibi büyük bir rekabetin yaşandığı sektörler içinde ilk başta gelen iş kolu.

Ben şahsı olarak sendikalaşmaya karşı bir insan değilim, ama iş kollarındaki rekabete dayalı sistemde, her üretim maliyet hesaplarına ve sistem içinde rekabete dayalı yürüdüğünden, bu tür devasa işletmelerin sendikaların istekleri karşısında kapanmaları yöreye zarar verecektir düşüncesindeyim.

Bu gün için, akal’daki çalışanların sendikalı olamıyoruz diye iş bıraktıklarını düşünsek bile, orada aynı şartlarda çalışmak için belki yüz katı insanın iş beklediğini biliyoruz ve bundan dolayı demek isterim ki, AKIL TEKTİR.

Sendika bu tür iş yerleri için kaos olmaktan öte bir netice vermeyecektir. Ve işletme sahiplerinin alternatif arayışlarına girmesi, Alaplı ekonomisini etkileyebilir düşüncesi içindeyim.

Kaldi ki; bir işçinin aldığı ücrete bakmamak gerektiğini ve bir işçinin bu tür işyerlerine maliyetinin en az 4.500-tl’ye mal olduğunu düşünmek gerektiğini irdelemekte fayda vardır.

Birçokları bana diyecektir ki;

Onlar kazanıyor, işçiye de versinler? Devasa yatırım yapan para kazanmadıktan sonra neden riske girsin diye düşüncemi de yazmak istiyorum.

Kalın sağlıcakla.

 

 

 

Bu haber 2004 kez okunmuştur.
 
Haber  Blog Video Foto İlanlar
Üye Girişi










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Röportaj
O BİR ROBİN HOOD OLMAK İSTİYOR
Yazarlar


HATIRI SAYILIR ELİT BİR TABAKA OLUŞTU.

17 Nisan 2024
Video










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
De ki: “Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah dilerse bütün günahları mağfiret eder. Çünkü O, gafur ve rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı fazladır).

.
REKLAM   l  İLETİŞİM   l   KÜNYE   l   GİZLİLİK İLKELERİ   l   YAYIN İLKELERİ    l   RSS