Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Alış Satış

Euro 34,6591 34,7216
Dolar32,1496 32,2075
Riyal 8,5723 8,5877
14 Mayıs 2024, Salı
 



Kayıtlı Reklam Bulunamadı
 
  Ana Sayfa        Haberler
Köylü öfke içinde!
Orhan YENER " Ruhsat iptali için köyün afet mi görmesi lazım"
13 Mart 2014, Perşembe  17:33 Karakter Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Haber Paylaşımı

İŞTE GAZETECİLİK BAŞARISI!

Alaplı İlçesi Kasımlı Köyünün başına dert olan beton fabrikasının dere yataklarından çakıl alma işlemini görüntümüzle kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Dere yataklarından çakıl ve kum almanın yasal şartlarla sınırlanması ile birlikte, yasal olmayan şekilde (koda uyulmadan) çakıl ve kum almalar devam ederken, Kasımlı köyü halkının feryatları dikkatimizi çekiyor.

Aldığımız bir ihbar sonucu ruhsat alanı dışından çakıl alındığı iddiaları üzerine Kasımlı köyü dere yataklarından çakıl alınan yere doğru özel aracımızla yola çıkıyorum.

Aracımızı belli bir mesafeden sonra arazi şartlarından dolayı yola devam edemiyor. Yağmurlu bir havada çakıl alındığı iddia edilen alana yayan olarak devam ediyorum. Burada sulardan geçerek çakıl ve kum alınan alana geldiğimde, iddiaların doğruluğunu vizörümle ve video görüntümle çekiyorum. (Bu alanda yasa ile belirtilen 1-metrenin altında çakıl alınamaz şartı, bazı bölgelerde yaklaşık olarak yer yer 10 metreyi buluyor)

Bir beton firmasına ait iş makinelerinin dere yataklarında kum ve çakıl alma işlemi devam ederken, Kasımlı köyü halkının dereden çakıl alma işleminin yasal olmadığı iddialarını, görüntülü ve resimli çekiyorum.


ÇEKİM SONU YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELER!

Dekar beton firmasının yetkilisi Ali Dedekargınoğlu ile ofisimden telefonla görüşüyorum.

Kargınoğlu’na dere yataklarından kum ve çakıl almalarının yasal sınırlar içinde olup olmadığını ve koda uyulup uyulmadığını soruyorum.

Aldığım cevap ise şaşkınlığı mı artırıyor.

Köylünün arazisi kaymaya başlamış.

Firmaya ruhsat izni uzatılmış!!!

 

İŞTE CEVAP!

Bizim firma olarak bu alanda ruhsatlarımız mevcuttur. Ruhsat alanı içinden çakıl ve kum alıyoruz. Çeşitli defalar bu alan üzerinde şikâyetlere maruz kaldık. Yasal olmayan hiçbir çalışmamız yoktur. İL ÖZEL İDARE bu alanda bizim ruhsatımızı 2016 yılına kadar yenilemiştir.

Ve bu ruhsat alanında çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Koda uyuyor musunuz sorumuza tekrar sorduğumuzda?

Bizi denetleyen kurumlar var.

Siz hâkim mi? savcımısınız? da soruyorsunuz şeklinde cevap alıyorum. Kod sisteminin çok altında kum ve çakıl alındığı yönünde iddialar var sözümüze ise, aldığım cevap tam evlere şenlik.

Kim iddia ediyor söylermisiniz

Hâkim yâda savcı değilim sadece Vatandaşın mağduriyetini kamuoyuna dikkat çekmek istediğimi söyleyerek telefonu kapatıyorum.

Köylünün arazileri kod farkından kimi yerde kayıyor!

Kimi yerde ise, tehlike sınırına gelmiş! Çakıl ve kum almalar ise, ruhsata göre devam ediyor!

 

 

Aklımıza takılıyor!

Araştırmacı gazeteciliğimiz ğeregi konuyu ilgili makamlarla istişare ediyoruz.

İl ÖZEL İADERE Müdürlüğü Ruhsat denetim elamanı koda bakmadan ruhsatı nasıl yenileyebiliyor? (kod zaman zaman tarlalarla mesafesi 15-20 metreyi buluyor)

Tarım arazileri neden dikkate alınmıyor?

Köylülerin arazileri çakıl ve kumdan daha mı değersiz?

Ruhsatı veren kurum neden bu yanlışa imza atıyor?

Asıl sorgulanması gereken ise, ruhsatı alan firma değil. Bu işletmeye 5.79-hektar (57 dönüm) ruhsat verip, köylünün arazilerini hiç dikkate almayan ve ruhsat veren yetkili kurum ve kişi!

 

KASIMLI KÖYÜ MUHTARI Orhan YENER’in açıklaması ise şöyle:

2009 Yılında bu alanda bir girişimimiz oldu. Dere yataklarından kum çakıl alınmasın diye şikayette bulunduk. Yaklaşık olarak bir yıl gibi dere yataklarından çakıl ve kum alınmadı. Ne oldu ise ilgili firma bu alanda tekrar ruhsat talebinde bulunmuş, ve sizden yeni öğrendim5.79(57 dönüm) ruhsat almış. Bizede hiç bilgi verilmeden ilgili firmaya tekrar ruhsat ihdası yapılmış. En azından bu alana ruhsat verilirken bilgilendirilmemiz gerekirdi. İl Özel İdare ruhsatı vermiş, ilgili firmada bu ruhsata istinaden dere yataklarından çakıl ve kum almaktadır.

 

Bu mevkide sürekli ihlaller yaşanmaktadır. Köyümüzde ikamet edip bu alanda arsaları olan vatandaşlarımız konudan hep şikâyetçiler.

Şöyle ki; Çakıl ve kum alınan bölgede yaklaşık olarak 1000 (bin) dönüm arazi var. Dere yataklarından çakıl alına alına bu alanda ki arazilerde kayma başladı. Eskiden vatandaşımız patpat araçları ile arazilerine gidebilirken, şimdi arazili araçları ile bile tarlalarına gidebilmesi mümkün değil. Adı geçen firmaya dereden çakıl ve kum alma ruhsatı 5.79 hektar alanı olarak verilmiş. Bu ruhsatın neye dayanılarak verildiğini merak ediyoruz. Köylümün tarım arazisi birileri para kazansın diye heba ediliyor.

DSİ ruhsat verirken bunları hiç düşünmüyor mu?

Kod sitemli verilen ruhsatta, dere yatakları ile tarlaların mesafesi kanunda 1 metre olarak belirtilirken bizim dere yataklarında yer yer 25 metreyi bulan kod farkları var. Ruhsat ihdas eden yetkili kurumlar bu kod sistemine neden dikkat etmezler bunu da anlamış değiliz.

 

MUHTAR ORHAN YENER DEVAM EDİYOR!

“BAŞBAŞAKAN’IMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN GENELGESİNE NEDEN UYULMUYOR”

Bilindiği gibi Rize ilinde bir sel felaketi yaşanmıştı. Bu sel felaketinin ardından Sayın Başbakan’ımız bir genelge yayınlamıştı. Dere ve çay yataklarına verilen çakıl ve kum alma ruhsatlarının iptal edilmesi ile ilgili.

Bu uygulama neden bizim köy sınırlarımız içinde uygulanmıyor. Burada Bin dönüme yakın tarım arazisinden bahsediyoruz. Hadi diyelim ki ruhsatı verdiniz, kod sistemine neden uyulmuyor? Bu uygulamaların yapılması için büyük bir afet mi yaşanması gerekiyor. Yetkili makamları uyarıyoruz. Sesimizi dikkate alsınlar. Yarın geç olabilir. Duyuyoruz ki adı geçen firmaya dere yatağımızdan 5.79 hektar ruhsat alanı verilmiş.

Bu ruhsat tam tamına 57 dönüm alanı kapsıyor. Yani bu firma dere yatağımızdan imtiyaz almış. Bu yanlışın bir an önce düzelmesini istiyoruz. Zaten adı geçen firma yine köy alanımızın dağlık kısmında taş ruhsatı var. Dereye girmese olur, ama ne hikmetse dereye de ruhsat almış. Bu ruhsatı veren yetkili kurumlar köylümüzü neden hiç düşünmez bunu anlamak zor.

Bir kişi kazanacak diye bütün köylümüz mağdur oluyor.

Basın yolu ile Sayın Başbakan’ımızın genelgesine uyulmasını ve burada ki ruhsatın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Büyük bir mağduriyet yaşamadan bunun hemen yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.

 

DERE VE ÇAY YATAKLARINDA RUHSATTA NEDEN ÇİFTTE STANDRT VAR?

Alaplı ilçesinde iki adet büyük çay yatağı var. Bu çay yataklarından biri Alaplı çayı olarak anılan Gümeli- Alaplı arasında.

Diğer çay yatağı ise, Kavukkavla bölgesinde.

Alaplı çayında Alaplı Belediyesine ait kum çakıl ocağının ruhsatı köylünün arazilerine zarar veriyor diye iptal edildi.

Yine Alaplı çayı üzerinde bir diğer kum ve çakıl ocağının ruhsatı ise aynı sebepten iptal edildi.

Ne hikmettir ki; Kavuk kavla çay yatağında ki dereye ise,  katmerli ruhsat ihdas ediliyor. Bu iki çay yatağında ki tehlike sınırı sade bir vatandaş olarak bile karşılaştırdığımızda Kavuk kavla bölgesinde ki tehlike arazi açısında daha büyük gösteriyor. İşin tuhaf tarafı Alaplı çayında ki kod sistemi tehlikeli olarak görülüp kazanılmış ruhsatlar iptal edilirken, Kavuk kavla deresinde ki çakıl kum ruhsatı katma değerli büyütülerek, burada halkın arazileri tehlike sınırı ile karşı karşıya bırakılıyor.

 

SON NOT OLARAK ŞUNLARI OKURLARIMLA PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

Biz Gürses Haber olarak nerede mağduriyet varsa kamuoyunu hak ve adilane bilgilendirmekle görevimiz yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Tarafsız ve objektif haberciliğimiz anlayışımız ğeregi, Dekar Beton firması yetkilisinin de açıklamalarını haber yapıyoruz. Burada niyetimiz asla bir kurumu zora sokmak değildir. Halkımızın çıkarlarının söz konusu olduğu yerde varsa bir yanlış onu düzeltmektir.

Ruhsat almak ve bu ruhsata istinaden çalışmaları yapmak ilgili firmanın doğal hakkı. Bu hakkı imtiyazla bu firmaya vatandaşın feryatına bakmadan veren ilgili kurumun ruhsat adı altında yaptığı yanlış uygulamaya dikkat çekmek ise gazetecilik görevimizdir.

Ruhsat işinde akla gelen ilk iş ise, birileri verdi. Birileri çalışıyor. Beni en çok düşündüren ise, bizi denetleyenler var sözü! Denetleyenleri kim denetleyecek. Buda ayrı mesele ya!!

GÜRSES HABER

 

 



Bu haber 3155 kez okunmuştur.
YORUMLAR
Bu Habere Toplam 2 Yorum Gelmiştir
Anlamadım
Gönderen: Birsen Öner
Valla anlamadım,adamlar iznini almış okuduğum kadarıyla da evraklarda da eksiklik yok o zaman sorun ne ?
14 Mart 2014, Cuma 09:46 - İp Adresi Kayıtlı
selam
Gönderen: ertugrul yüksel
Syın gürol bey bubnu daha ileriye taşımak için Gazeteye koyalım bir görüşelim bununla ilgili
14 Mart 2014, Cuma 08:06 - İp Adresi Kayıtlı
Haberler
Alaplı'lı İş adamlarımız GURUR kaynağımız oluyor.
Öztürk'ten dev projeler
 
Haber  Blog Video Foto İlanlar
Üye Girişi










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Röportaj
O BİR ROBİN HOOD OLMAK İSTİYOR
Yazarlar


ALAPLI İLÇEYE ALTAN'LAR LAZIM.

8 Mayıs 2024
Video










Kayıtlı Reklam Bulunamadı
Sisteme Kayıtlı Günün Ayeti Bulunmamaktadır.

Kaynak Yok
REKLAM   l  İLETİŞİM   l   KÜNYE   l   GİZLİLİK İLKELERİ   l   YAYIN İLKELERİ    l   RSS